Унаследяване при съжителство без брак / на семейни начала/

  • 32 528
  • 64
  •   1
Отговори
  • Мнения: 66
Интересува ме при съжителство без брак на семейни начала има ли унаследяване за недвижимо имущество придобито по време на съжителството  , аз четох кодекса и ми се струва че промени няма и се унаследява  част от придобитото имущество от  мъжа/жената  само при сключен брак . Става въпрос за апартамент на името на мъжа прехвърлен с дарение на наследника , той пък се притеснява че тъй като апартамента е закупен от баща му в началото на съвмествното ми съжителство с друга жена , тя ще има право да наследява някаква част от този имот и след време ще реши да го съди за нея .В това жената или двойката не живяла никога , за да има право на това основание някакви подобрения в него да има претенции . Доколкото четох мнения няма промени в законите които да узаконяват наследяване при съжителство без брак , а за в бъдеще дали ще го приемат не се знае .

# 1
  • София
  • Мнения: 1 552
Не, няма унаследяване при съжителство без брак.

А от казуса нищо не разбрах  -  кой е мъж, кой баща, кой какво е дарил, кой наследник, кой кого ще съди (то за да наследяваш, трябва някой да е починал, та как и кой ще съди умрелия съвсем не ми стана ясно), но това няма значение...

# 2
  • Мнения: 1 174
Не, няма унаследяване при съжителство без брак.

...

Флип, това значи ли, че ако родителите нямат брак помежду си, при смърт на единия родител, детето няма да наследи имуществото на починалия родител ? Или се има предвид, че жена, живяла с някого на семейни начала, не наследява негово имущество при неговата смърт ?

Между другото да преведа казуса: бившият съпруг на авторката живее с друга жена на семейни начала в някакво жилище. Той и и авторката имат син. Бащата е купил апартамент по време на съжителството с въпросната жена, но не за да живеят в него, не са и живели в него. Сега е преписал въпросния втори апартамент на сина си с дарение. Авторката се притеснява да не би като почине бащата, жената живяла с него, да има претенции за жилището, защото е купено по време на общото й съжителство с мъжа. И авторката се притеснява да не тръгне другата жена да съди сина й, за да получи дял от имота.
И според мен няма от какво да се опасява. Апартаментът е дарен с дарение, няма нищо общо с наследство и т.н. човекът може да го дари на когото си иска, ако ще и на комшията, и никой не може да спори.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 552
А, децата наследяват родителите си, разбира се. Но партньори, живееещи без брак, не се наследяват един друг по закон, може по силата на завещание.

Благодаря за превода Grinning

# 4
  • Мнения: 8 793
да допълним и това, че даренията и завещанията могат да се оспорват в съда, само продажбата не може, но в случая синът ще си получи апартамента,  жената, с която баща му живее сега не може да създаде проблеми, тъй като няма брак.

# 5
  • Мнения: 1 174
Е дарението пък на какво основание  Thinking
Дарителя е жив още, с всичкия си, решил е да дари своето собствено жилище, дори жената да му беше съпруга, при условие, че жилището е лично негово, какво ще му оспорва  Thinking

# 6
  • София
  • Мнения: 1 552
unadaptable има предвид, че наследник по закон може да оспори след смъртта на наследодателя някои безвъзмездни сделки, които го ощетяват.

Примерно, лицето Х е в лоши отношения със сина си Y. За да не остави апартамента си на Y, Х го дарява в полза на Z. При някои условия, след смъртта на Х синът му може да оспори дарението като сделка, която ощетява наследствените му права.

Завещание може да се оспори, ако ощетява наследник по закон. Например децата са наследници по закон и имат право на "запазена част" от имуществото на родителя си. Ако родителят завещае цялото си имущество на лице, което не е наследник по закон, децата могат да оспорят завещанието и да придобият запазената си част, а лицето, посочено в завещанието, ще получи само остатъка. 

# 7
  • Мнения: 11 747
Ако двама родители нямат брак и са съжителствали на семейни начала и имат едно дете, при смърт на бащата (примерно) само детето ли го наследява или също неговите майка, баща, братя, сестри - ако са живи?

# 8
  • София
  • Мнения: 1 552
Само детето.

# 9
  • Мнения: 66
Благодаря за отговорите . И аз се порових в нета и четох и семейния кодекс , наистина към момента при съжителство без брак няма унаследяване между партньорите .Иначе става въпрос за мой близък дарил  апартамент на сина си , апартамента е закупил след развода си по време на съжителство с друга жена , и най-вече  се притеснява от това след смъртта му някой от наследниците на тази жена или тя ,да не съди сина му за идеални части от въпросното жилище , но както е закона в момента няма проблем .

# 10
  • Мнения: 77
А нямаше ли клауза, в която ако един семейство без деца, жената например почине,
тогава наследници са съпругът и родителите на жената.
Ако родителите на жената са обезнаследени, тогава и те имат запазена чат.

И обратното, когато това семейство имат деца, родителите на жената няма да я наследят,
наследяват само съпругът и децата.

Имах много тежко болна съседка, живееше със съпругът си със сключен брак и без деца.
Тя беше в болница, съпругът и я посещаваше всекидневно, голяма грижа беше.
Майката на жената е починала, бащата женен за друга. Буквално бащата чакаше дъщеря си
да умре за да наследи. Тя се подложи на някакво много агресивно лечение и по чудо се оправи.
Но след това чрез покупко продажба уредиха със съпругът и имотите.

# 11
  • Мнения: 2 457
Хм, ще взема да се омъжа аз накрая за моя мъж Mr. Green
Всъщност, и аз да попитам, детето ми ще  наследи мъжът ми разбрах, но ако евентуално е много малко (детето) в чий ръце остава това наследство докато детето навърши пълнолетието си?

# 12
  • Мнения: 77
$hantalche 
с имуществото на детето до навършване на 18 години се грижи единствено родителя,
който има родителските права или настойника на детето, ако то няма родители например.

# 13
  • Мнения: 2 457
$hantalche 
с имуществото на детето до навършване на 18 години се грижи единствено родителя,
който има родителските права или настойника на детето, ако то няма родители например.

Тоест аз, така ли Grinning Сериозно, ако не дай си боже нещо стане с моят мъж (нямаме брак) а детето ми е само на 3 годинки, то ще наследи неговите имоти, но с тях докато детето навърши 18 ще мога да се разполагам аз?

# 14
  • Мнения: 77
$hantalche точно така, ти се разпореждаш с имотите до навършване на 18 годишнината на детето ти.
Детето ти е единствен наслендик на мъжа ти, защото нямате брак.
При наличието на дете, дори и родителите на мъжа нямат запазен дял,
всичко е на детето.
Има вариант за оспорване от роднини, но нищо няма да постигнат, защото родителските права са си само твои.

Общи условия

Активация на акаунт