Предбрачните и брачни консултации помагат на двойките да поддържат щастливи взаимоотношенията си, да се въздържат от необмислено и отрицателно за връзката поведение, което често води до прекратяване на съпружеските взаимоотношения.

Изследвания, публикувани в някои сериозни научни списания, доказват, че образователните програми в сферата на брака и семейството, както и придобилите популярност програми за семейно консултиране и семейна терапия спомагат за изключително здрави бракове. Някои от програмите са действали повече от 30 години.

Тези изследвания (повече от 100 на брой) доказват, че ако ползвате услугите на брачен терапевт или семеен консултант, ще обогатите опита си, ще намалите стреса във взаимоотношенията си и ще създадете нови предпоставки за стабилност в семейното гнездо.

Анализ, обединяващ 85 изследвания върху близо 4 000 двойки, участващи в различни семейни терапевтични програми, разкрива, че средното ниво в състоянието на брака при двойките, участвали в програмите, се оказва по-добро, отколкото при неучаствалите в никакви програми. Броят на включилите се в тях е с две трети повече от броя на невключилите се.

Едно изследванеот 2002 година документира ефективността на предбрачното съветване при предпазването от брачни проблеми. Забелязва се 52 процента подобрение при двойките, класифицирани като „най-удовлетворени” в своите взаимоотношения.

Това научно изследване показва, че предбрачното обучение и брачните образователни програми са ефективни. Двойките се справят много добре, когато научат методите на общуване в семейството. Хубаво е, и че програмите са ефективни при семейства с разнообразен социален статус.